Kako se suši šipurak?

Kako se suši šipurak?

Šipurak je unikatna biljka, čiji plodovi sadrže naista nemerljiva lekovita dejstva. Ipak, pitanje je kako da osušimo šipurak, kako bi mogli da njegove plodove koristimo za lekovite čajeve tokom zime.

Šipurak se bere u septembru i sve do pojave prvih jutarnjih mrazeva. Berite samo narandžasto-crvene plodove, koji su čvrsti i imaju dobar izgled.

Nesazrele i prezrele plodove nemojte brati, jer u njima nema potrebnih elemenata niti kvaliteta. Kada oberete šipak, sledi njihovo sušenje. Prvo ih ostavite 24 sata na temperaturi do 10 stepeni. Kod sušenja šipuraka u domaćim uslovima, najbolje je da sve radite na prirodan način.

Pregledajte šipurke i odstranite oštećene plodove, lišće i grančice. Presecite plodove na pola i očistite ih od semenki. Rasporedite šipurke u sloj i ostavite ih na suvo i provetreno mesto. S vremena na vreme ih promešajte i nakon nekoliko dana su gotovi. Čuvajte ih u kutijama ili kesama u prostorijama sa umerenom temperaturom.

Ako ipak rešite, možete šipurak osušiti i temperaturom. Ugrejte rernu na 40-50 stepeni, stavite šipurak u pleh i polako povećavajte temperaturu. Vrata rerne otvarajte često i često mešajte plodove. Prepoznaćete da ste osušili šipurak kada oni počnu da se pod pritiskom lome. Čuvajte ih u dobro zatvorenim staklenim teglama.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji