Kako da napravimo žele?

Kako da napravimo žele?

Žele je jedan od omiljenih deserata dece, koja ga obožavaju u svim njegovim oblicima - od ukusnih žele bombona, do istančanih deserata sa žele glazurom. Žele ima čak i omiljena torta od kolenice, kiselih krastavaca i kapara, koju obožavaju gospoda.

Pripremanje želea nije uopšte težak posao i danas ćemo vam otkriti, korak po korak, kako da napravite žele i da taj žele bude sa garantovano savršenim rezultatom.

Za sve one koji ne znaju kako da naprave žele, treba da kažemo da se ono obavezno pravi uz želatin ili sa sve modernijim agar-agarom.

Na pakovanju želatina ili agar-agara videćete tačnu količinu, koje treba da koristite. Preporučujemo da poštujete proporcije, jer će u suprotnom, rezultat biti ili previše redak žele ili će žele imati neprijatan ukus.

Možete pripremati žele u skoro svim posudama koje imate u kući, osim u aluminijumskim. Oni će želeu dati neprijatan ukus i promeniće boju finalnog proizvoda.

Otvorite pakovanje želatina ili agar-agara i prelijte ga vodom u skladu sa uputstvom proizvođača. Kada želatin nabubri, istopite ga na pari dok se potpuno ne istopi. Nemojte dopustiti da želatin proključa, jer će u tom slučaju izgubiti svojstvo želiranja.

Skinite želatin sa vatre i ostavite ga samo nekoliko minuta da se ohladi. Sada je momenat da želatin dodate u voćni sirup od svežeg ili konzerviranog voća, u mleko, pavlaku, kafu, bujon, sok od kompota, istopljenu čokoladu, vino, u celo voće ili dr.

Nakon toga, smesu prosto sipajte u odgovarajuće posude i stavite sve u frižider na nekoliko sati, dok se žele ne stegne. Pre posluženja, potopite posude sa želeom na nekoliko sekundi u posudu sa vrelom vodom, kako bi se lakše odvojilo, a nakon toga posudu okrenite u odgovarajući tanjir.

Jedan od najlakših želea koji možete da pripremite je želirani desert sa kiselim mlekom i trešnjama, koji će se sigurno dopasti svima. A za ljubitelje voćnih želea preporučujemo Želirani lagan desert sa breskvama.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji