Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo idealan milfoj

Kako da napravimo idealan milfoj

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
461
Milfoj

Milfoj je poznat kao francuski dezert, ali njegovo pravo poreklo još nije ustanovljeno. U prevodu ime mu označava hiljadu listova, a sreće se i kao Napoleon.

Francuz Pjer la Varen, prvi put je opisao recept dezerta 1651. godine. Kasnije Mari Anton Karem ga je poboljšao. Milfoj se negde spremao u 729 slojeva, a u nekim savremenim receptima broj listova dostiže i 2048. Danas psotoji čak i Milfoj s čubrom, sirom i spanaćem, koji se smatra italijanskom varijantom čuvenog dezerta.

U prošlosti lisnato testo se spremalo kao domaće testo, koje je bilo veoma teško i tražilo je dosta angažovanja, dok se nakon svog savijanje ne dobije slojevito testo. Danas je zauzetim domaćicama olalšano, jer raspolažu s već pripremljenim puter testom, s kojim prave ovaj toliko popularan i svež dezert.

Prodaje se i čuva zamrznut ili ohlađen. Poželjno je da se prethodne večeri prebaci u frižider da se malo otopi. Drugog dana je neophodno samo iscrtati nožem jednake pravougaonike, ispeći na papiru za pečenje, skuvati domaći, mlečni krem i garnirati dezert sa svežim voćem.

Napoleon

Da napravite krem, stavite 200 ml svežeg mleka da se blago zgreje na ringli. U posudi pomešajte dva žumanca, 4 kašike šećera, 2 kašike brašna i 1 vanilu. Umutite mikserom. Nalijte sveže mleko i mešajte mutite mikserom dok smesa ne postane homogena. Izlijte je ponovo u šerpu u kojoj ste grejali mleko i na vemo slaboj vatri uz neprestano mešanje skuvajte krem.

Potpuno ga ohladite, nakon čega ga pomešajte zajedno s kiselom pavlakom i mekim maslacem. Na kraju narendajte koru od jednog limuna. Krem je gotov. Ako imate vremena, stavite ga u fružider na sat-dva.

Podrazumeva se, mnogo domaćica više voli lakkšu varijantu krema. Za nju je potrebno pomešati 160 ml šlaga, 25 grama šećera u prahu i vanilu u velikoj posudi. Meša se dok smesa ne postane homogena. Unutra se nastruže limunova kora.

U tanjir stavite jedan pravougaonik puter testa. Odozgo ga namažite kremom i dodajte nekoliko borovnica ili drugo sveže voće po želji. Nakon toga stavite sledeći pravougaonik i ponovite postupak. Na kraju ukrasite svežim voćem i šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest