Tradicionalno, u našim krajevima, gosti se dočekuju hlebom i solju. U nekim krajevima, prvog školskog dana prvacima se daje hleb umočen u med, a isti običaj se primenjuje i na dan svadbe kada mladoženja i nevesta ozimaju slatku pogaču i med.
Zbog toga, slobodno možemo da kažemo da je hleb kod nas, ne samo simbol gostoprimstva, već je duboko ukorenjen u tradiciju i naše kulturno nasleđe.
I deca znaju da se hleb dobija od samlevenih zrna pšenice. Važno je da istaknemo, da kao i kod drugih proizvodnih procesa, i kod proizvodnje brašna od pšenice postoji određeni procenat otpada, koji nam pokazuje koliko brašna se dobija od 1 kg pšenice.
Standard kod nas je da se od 1 kg pšenice dobije od 0,60 do 0,65 kg brašna. Pretvoreno u tone, kako bi lakše izračunali, od 1 tone pšenice dobićete oko 600 - 650 kg brašna.
Ostatak do 1 tone su mekinje, koje pri određenim uslovima mogu da se koriste kod proizvodnje hleba i peciva.
Komentari