Bonapeti.rs»Saveti»Kako da izvadimo kost iz pilećeg bataka?

Kako da izvadimo kost iz pilećeg bataka?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako da izvadimo kost iz pilećeg bataka?

Kao zakleti ljubitelji pilećih bataka na roštilju, moramo da priznamo da kupujemo gotove očišćene batake iz prodavnice, jer nije baš lak posao izvaditi kost iz pilećeg bataka.

Ipak, ako imate pileće batake i oštar, tanak nož, čišćenje pilećih bataka od kostiju možda i nije toliko težak posao kao što vam se čini na prvi pogled.

Pre nego što napravite prve korake u čišćenju pilećeg bataka od kostiju, savetujemo vam da batake stavite na pola sata ili sat u zamrzivač, kako bi se malo stegli, ali da se ne zamrznu. Na ovaj način, vaš posao oko vađenja kostiju će biti lakši.

Postoje dva osnovna načina kako se batak čisti od kostiju, a sada ćemo ih videti oba.

Kod prvog načina, posao odstranjivanja kostiju pileta počinje od donjeg dela bataka.

Nožem napravite kružni rez tačno iza kosti zgloba, kako bi presekli tetive u ovom delu bataka.

Nakon toga uhvatite batak levom rukom, tako da mu spoljna strana bude okrenuta ka dlanu, a da unutrašnja strana gleda u vas. Pažljivo nožem krenite odozdo na gore prema zglobu, kao iglom i presecite batak sve do zgloba. Laganim pritiskom zasecite meso da se otkrije kost.

Uhvatite batak za donji deo zgloba i lagano započnite da čistite meso oko kosti, izbegavajući oštru kost koja ide paralelno uz donju kost. Na ovaj način očistićete batak do zgloba i ostaje vam samo da očistite i gornji deo bataka.

Prvo, vrhom noža oslobodite zglob. Nakon toga okrenite batak i vrhom noža prosecite pored gornje kosti do gornjeg zgloba. Nakon toga počnite da "ljuštite" meso sa gornje kosti i otkinite gornji zglob.

Drugi način čišćenja bataka od kostiju je isti kao prvi, ali kod njega čićenje počinje sa odstranjivanjem lopatice u gornjem zglobu bataka i nakon toga se odstranjuju kosti.

Oba načina su veoma laka. Sa malo napora dobićete nekoliko fantastičnih pilećih šnicli, od kojih možete pripremiti marinirane pileće šnicle na roštilju, a od kostiju možete napraviti ukusnu pileći supu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni