Ako ste do sada kupovali posebno pileće batake, krilca i pileći file, najverovatnije ne znate kako se celo pile deli na porcije. Važno je da znate kako da podelite pile na porcije, jer ćete u suprotnom umesto lepih bataka i filea dobiti neodređenu masu mesa sa kostima koje štrče iz nje.
Da krenemo - prvo, treba da imate dovoljno prostora i oštar nož, kojim ćete seći kožu i zglobove pileta.
Prvo pregledajte pile i ako je potrebno odstranite neko eventualno preostalo pero. Nakon toga ga operite i osušite kuhinjskim ubrusom, kako biste radili lakše.
Stavite pile na leđa, tako da grudi budu gore i uz pomoć oštrog noža izvadite malu grudnu kost, poznatiju kao jadac. Nakon toga odsecite gornji deo krilaca, koja su u praksi sastavljena samo do kostiju i kože.
Sledi odstranjivanje malih bataka ili pilećih krilaca. To radite tako što napravite zarez u krug oko njih, nakon toga ih podignite i zasecite u delu gde se pokazao zglob.
Vreme je da se uhvatite u koštac sa odstranjivanjem bataka. Napravite zarez tačno ispod grudi i pratite liniju bataka. Zarez počinje napred i kreće se ka leđima i kičmi, a cilj je da se odseče zglob, koji povezuje batak i kičmu.
Na isti način uklonite i drugi batak, a preostalu kost, zajedno sa trticom prelomite i odstranite.
Okrenite pile grudima na gore i napravite zarez po sredini. Pažljivo otvorite pile i uz pomoć noža napravite zarez po rebrima sa obe strane kičme. Odstranite hrskavicu i rebra. I gotovo - pile je podeljeno na porcije.
Od pilećih grudi možete pripremiti ukusni pileći rolat ili pile žilijen. Pileće batake možete iskoristiti za najvoljeniji i najčešće pripremani recept - Pile sa jedinstvenim ukusom. Od manjih delova, i isečenih komada pileta i krilaca pripremite raskošnu pileću supu.
Komentari