Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi prepečeno brašno?

Kako se pravi prepečeno brašno?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se pravi prepečeno brašno?

Prepečeno brašno je prisutno u mnogim receptima balkanske kuhinje. Ali kod spominjanja prepečenog brašna, niko ne govori kako se ono tačno priprema, što dosta zbunjuje domaćice, koje prave svoje prve korake u kuhinji.

U suštini, priprema prepečenog brašna ni izbliza nije toliko laka, koliko god to zvučalo na prvi pogled. Čak i minimalna nepažnja je dovoljna da prepečeno brašno pregori i da postane neupotrebljivo za upotrebu, jer će dati gorak ukus jelima.

Ima nekoliko načina kako se može pripremiti prepečeno brašno. Dobro je da pripremite veću količinu, koju ćete kasnije čuvati u hermetički zatvorenoj tegli, kako ne bi imali stres prilikom svake nove pripreme.

Možete prepeći brašno u suvom tiganju, u plehu u rerni ili u mikrotalasnoj pećnici, krajnji rezultat je isti na bilo koji način to radili, a razlika je samo u vremenu koje ćete provesti u pripremi ili pored peći.

Prepečeno brašno se koristi za pripremanje kaša od brašna, kao što je naprimer kaša sa brašnom i koprivom ili kaša sa brašnom i medom.

Najbrže ćete brašno prepeći u mikrotalasnoj pećnici. Brašno sipajte u ravan tanjir, poravnajte ga i pustite mikrotalasnu na punu snagu (800W) na 2 minuta. Promešajte od krajeva ka centru i ponovo pustite na 2 minuta. proceduru ponovite još 2-3 puta i pazite da brašno ne izgori.

Pečenje brašna u rerni vam daje mogućnost da pripremite veću količinu prepečenog brašna. Napravite sloj brašna debljine oko 5-6 cm i pecite ga u umereno zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Nakon što se brašno ohladi, stavite ga u teglu.

Manje količine brašna možete da pripremite u suvom tiganju na umerenoj vatri. 2-3 kašike brašna sipajte u tiganj i zagrejte ga dok ne dobije zlatnu boju. Treba da pažljivo i neprestano mešate, jer brašno veoma lako zagori, a ako vam se to desi, treba da počnete postupak ponovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni