Kako da sačuvate skuvane špagete?

Kako da sačuvate skuvane špagete?
Fotografije: bonapeti.rs

Često se dešava da ne procenite dobro količinu namirnica koju pripremate i da vam na kraju one ostanu. Većina namirnica je laka za čuvanje, ali su neke specifične i ne zna baš svaka domaćica kako da sačuva skuvane špagete.

Kod čuvanja skuvanih špageta najznačajniji deo je samo kuvanje špageta.

Špagete mogu biti različite debljine i na svakom pakovanju je označeno koliko vremena je potrebno da se skuvaju. Veoma je važno da se špagete ne prekuvaju.

Za kuvanje 500g špageta, potrebna vam je velika šerpa i minimun 5 litra vode, jer pravilo glasi da se na 100g špageta stavlja 1 litar vode.

Sipajte vodu u šerpu. Sipajte 1 kašiku soli i 1 kašiku ulja kada voda provri, u vrelu vodu dodajte špagete i nemojte ih lomiti. Dodajte ih cele, kako su i pakovane. Mešajte špagete dugačkom viljuškom ili kašikom, kako se ne bi zalepile na dno, sve do momenta kada voda ponovo provri.

Ako želite da ubrzate vreme, pojačajte vatru na 3-4 minuta i zatim je opet smanjite. Nemojte koristiti poklopac, jer postoji opasnost da se desi da voda izađe. Poštujte vreme koje je naznačeno na pakovanju kao vreme kuvanja.

Kada špagete omekšaju - moraju da budu lagano elastične - al dente, ali ne i nedovoljno kuvane i tvrde, skinite ih sa vatre i ostavite ih nekoliko minuta u vreloj vodi, kako bi se dokuvale. Nakon toga ih procedite kroz cediljku i odmah ih isperite obilno hladnom vodom.

Ovde je momenat da procenite koliko ćete špageta iskoristiti i koliko ćete od skuvanih špageta sačuvati za kasnije.

Ocedite ih, stavite ih u šerpu. Sipajte oko 1 kašike ulja i promešajte ih viljuškom da se ne zalepe. Špagete treba da budu potpuno ohlađene.

Tada sipajte hladnu vodu u šerpu, koja treba da bude 2 prsta iznad špageta. Umotajte dobro šerpu providnom folijom i stavite je u frižider.

Kada rešite da kasnije koristite špagete, ocedite ih i stavite ih direktno u vrući Karbonara sos ili drugi sos za špagete, kako bi se dokuvale.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji