Kako da sačuvamo šampinjone?

Kako da sačuvamo šampinjone?

Šampinjon spada među najpopularnije gljive koje se gaje na planeti. Kod nas se uglavnom može kupiti mlada biljka koja je bele boje. Kad sazri šampinjon dobija smeđu nijansu i na ovim prostorima u toj fazi nije baš popularna za pripremanje u kuhinji. Karakteristike šampinjona su roze listići i čokoladno-braon prašak spora.

Zbog svoje popularnosti, šampinjoni se najčešće nalaze na našoj trpezi u poređenju sa drugim vrstama pečuraka. Zbog toga je veoma važno da znamo kako da ih sačuvamo da budu sveži i u isto vreme ukusni. Evo nekoliko načina za njihovo čuvanje:

Skuvani i zamrznuti šampinjoni

Ako čuvate šampinjone skuvane i zamrznute, to će povećati njihov rok trajanja i upotrebe na 6 meseci. Tehnologija za ovu vrstu čuvanja je sledeća:

1. Prvo očistite pečurke i operite ih pod tekućom vodom.

2. Nakon toga ih stavite u vrelu, lagano posoljenu vodu i kuvajte ih 10 minuta.

3. Ocedite pečurke u cediljci.

4. Poređajte pečurke pažljivo na papir da bi upio tečnost.

5. Kada se pečurke potpuno osuše, stavite ih u kese ili odgovarajuće posude i zamrznite ih.

Ispržene i zamrznute pečurke

Ovako pripremljene pečurke će takođe biti dobre za upotrebu oko 6 meseci. A evo kako da ih pripremite:

1. Prvo očistite i operite pečurke, a nakon toga ih sipajte u tiganj i dodajte malo ulja.

2. Ispržite ih dok tečnost potpuno ne ispari.

4. Stavite ih na papir, da upije masnoću.

4. Nakon toga ih upakujte i zamrznite.

Sušenje pečuraka.

Sušenje pečuraka je takođe način da ih sačuvate, ako imate mnogo svežih, a nakon sušenja se stavljaju u platnene vrećice i čuvaju se na suvom i hladnom mestu. Osušene pečurke mogu da budu dobre za upotrebu i do godinu dana.

Mariniranje pečuraka

Šampinjone možete da sačuvate u marinadi po vašoj želji. Recepte za marinadu su mnogobrojne. Zajedničko za sve marinade je da se pre zatvaranja tegle dolije sirće. Nakon toga se pečurke stavljaju u frižider ili ostavu, gde se mogu čuvati do godinu dana.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji