Kako se čiste škampi?

Kako se čiste škampi?

Jedan od najdostupnijih i najpopularnijih plodova mora su škampi. Gaje se u specijalnim farmama, posebno kraljevski škampi. Boja im varira od zelenkasto-braon, preko roze i svetlo narandžaste do jarko crvene.

Kada biramo škampe, oni treba da budu sa sjajnim oklopom i da izgledaju sveže. Po oklopu ne treba da ima crnih mrlja i peska. Dobra alternativa su zamrznuti škampi, koje samo možete da razmrznete, a pravilo je da se razmrzavaju uvek u hladnoj vodi.

Škampi su veoma značajan izvor cinka i proteina, ali imaju i visok sadržaj holesterola i zbog toga treba biti pažljiv.

Kako bi očistili škampe, oni moraju da budu dobro ohlađeni i zbog toga je najbolje da ih potopite u posudu sa ledom.

Čišćenje počinje odstranjivanjem glave. Jednom rukom držite telo, a drugom glavu. Reskim pokretom odstranite veoma lako glavu. Sledeći korak je otkidanje nogu i skidanje oklopa (ljuspica), koje se skidaju veoma lako. Kako bi škampi bili estetski lepi, ostavite poslednju ljuspu, na koju je zakačen rep, ali ako želite. Oštrim nožem napravite razrez po leđima i sklonite sluzavu opnu, koja se tamo nalazi. Obično je braon ili crne boje.

I to je to. Škampi su očišćeni. Ostaje vam samo da ih operete po tekućom vodom i da ih priporemite prema vašoj želji.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji