Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo kajsije?

Kako da osušimo kajsije?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339164
Kako da osušimo kajsije?

Kako bi osušili kajsije za zimu, treba da odaberete dobro sazrele plodove. Takođe, na plodovima ne treba da ima oštećenja ili pokvarenih delova.

Kajsije operite, osušite i presecite na pola. Odstranite koštice kajsija.

Za oko 2 - 2,5 kg kajsija pripremite sledeći sirup.

Za sirup vam je potrebno jedan litar vode i 1 kg šećera. Nakon toga, nasečene kajsije stavite u sirup. Ostavite ih na vatri, dok smesa ne provri. Nakon toga, posudu sa sirupom i kajsijama skinite sa vatre i ostavite po strani, dok se ne ohladi.

Nakon 24 sata ocedite sirup, sipajte ga ponovo u šerpu i stavite ga na vatru da se ponovo ugreje. Kada se zagreje, dok je još vruć, sipajte ga preko kajsija. Ponovo sve ostavite da stoji 24 sata.

Kada prođe i ovo vreme, kajsije, zajedno sa sirupom ponovo stavite na vatru da sirup proključa. Nakon toga skinite sa vatre i odvojite sirup.

Kajsije izvadite i poređajte na ravnu površinu tako da se ne dodiruju i da nisu jedna preko druge. Kada se malo prosuše, poređajte ih na papir za pečenje.

Kajsije stavite u rernu. Rerna ne treba da bude jaka, već je podesite na 30-40 stepeni. Ostavite ih u rerni da se suše nekoliko sati.

Po želji, osušene kajsije možete da pospete šećerom ili da ih uvaljate u njega. Osušene kajsije se čuvaju u kutijama ili teglama, koje se dobro zatvaraju.

Kajsije možete isušiti i na suncu umesto u rerni. Ponovo, treba da odaberete dobro sazrele plodove bez oštećenja. Operite ih, osušite i presecite ih na pola ili na sitnije komade, ako želite. Koštice odstranite.

Ako ih sušite na suncu, poređajte ih na papir i ostavite određeni razmak između njih. Odozgo ih možete prekriti gazom, kako ih ne bi napadali insekti. Prvih nekoliko sati, kajsije držite u senci, a tek nakon toga ih iznesite na sunce. Kod ove vrste sušenja, potrebno je nekoliko dana, najčešće 4 ili 5.

Kod sušenja kajsija na suncu, možete u isto vreme sušiti veću količinu kasjija.

Ako ipak želite da ih osušite u rerni, poređajte ih na rešetku. Ponovo treba da ostavite prostor između njih. Rernu podesite na 70 stepeni. Poremeno promešajte nasečene kajsije.

Kod ovog načina sušenja, treba da obezbedite dobro provetravanje rerne. Dobro je da je ostavite lagano odškrinutu. Ovakav način sušenja će vam oduzeti oko 12-14 sati.

Kod sušenja u rerni, u isto vreme se može osušiti manja količina voća, a imaćete i značajnu potrošnju električne energije. Takođe, ako imate dehidrator, možete ih isušiti i u njemu. On je upravo napravljen za sušenje voća ili povrća. U njega poređajte nasečene komade voća i za nekoliko sati će biti gotovo.

Sušeno voće je veoma korisno. U njemu je koncetracija vitamina veća.

Ako imate kajsije na raspolaganju, preporučujemo da probate neke od naših recepata za kolače sa kajsijama ili slatko od kajsija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji