Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo sok od nara?

Kako da napravimo sok od nara?

Kako da napravimo sok od nara?

Mnogo ljudi znaju za korisna svojstva soka od nara. On predstavlja koncetrovani oblik svih korisnih minerala i vitamina na jednom mestu. Ipak, nemojte pomešati sveži sok od nara sa kupljenim sokom u pakovanju ili flaši.

Fabrički sokovi se nude na tržištu nakon termičke obrade i uz prisustvo mnogih konzervanasa i pojačivača ukusa, a sve to nije bezopasno o upravo oni mogu da dovedu do realne štete u organizmu.

Prirodni sok od nara, možete kupiti, ali i napraviti kod kuće. Možete kupiti sveže ceđeni sok od nara na pijaci, u prodavnici ili u restoranu, gde postoje specijalni pultovi za pripremanje soka klijentima. Nema mnogo takvih mesta, ali ipak postoje. Specijalno obučena osoba, uz pomoć prese ili sokovnika, priprema odgovarajuću količinu soka od nara za vas. Zgodno, brzo, ali ne i previše jeftino.

Napraviti sok od nara kod kuće je zaista moguće, a to ne oduzima mnogo vremena i sigurno će vam doneti zadovoljstvo. Prvo, treba da odaberete nekoliko zrelih plodova nara sa slatkim zrnima unutra. Ako je nar koji koristite kiseo, dobićete sok neprijatnog ukusa, koji ćete morati da dodatno zasladite. Količina soka koju ćete dobiti je otprilike polovina težine plodova nara.

Ako nemate dovoljno vremena i želje da pripremate nar, možete iskoristiti klasičnu cediljku za citruse s pokretnim delom koji cedi sok. Presecite nar na pola i iscedite ga kao što cedite limun ili pomorandžu. Ovaj način nije najtačniji, ali će sav sok biti isceđen, sa tom razlikom što će i neka od koštica upasti u sok, pa ćete morati da sok procedite dodatno kroz cediljku ili gazu. Pored toga, takav sok od nara će biti malo drugačijeg ukusa i gorak, zbog učešća belih opni u soku.

Za praktičniju pripremu soka od nara će vam trebati više vremena. Morate da osvojite sva zrna iz nara i da u njima nema delova opni i kore. Nakon toga, možete iskoristiti cediljku za sok na principu centrifuge, ako imate takvu i veoma brzo ćete dobiti tačnu količinu soka od nara sa minimalnim otpadom i čistim proizvodom.

Ako nemate takvu cediljku za sok, to nije problem. Koristite gazu. Od zrelih narova, sok je sladak i koristan. Poželjno je da ga rastvorite sa malo vode, kako bi se smanjila koncetracija organskih kiselina i njihovog efekta na zube i organe za varenje i odmah ga popijte.

Sok od nara ima maksimalan efekat na poboljšanje vašeg zdravlja prirodnim putem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji