Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kuge

Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kuge

Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kuge

Više od 3.000 dodataka ishrani - konzervansa, aroma, boja i drugih - dodaje se hrani koju konzumiramo. Ovo je i glavni razlog zašto stručnjaci preporučuju izbegavanje prerađene hrane. Dok će vas dobronamerni nutricionisti naučiti važnosti čitanja etiketa na hrani, mnogo zdraviji način je da jedete stvari koje nemaju etikete.

Iako možete da jedete neku prerađenu hranu, postoje bukvalno desetine dodataka ishrani, koje ne bi trebalo da dozvolite u svojoj ishrani.

Sedam najstrašnijih dodataka ishrani

Veštački zaslađivači

Prehrambene boje

Eksperimenti su otkrili da slatki ukus, bez obzira na sadržaj kalorija, poboljšava apetit. Pokazalo se da zaslađivači dovode do brzog povećanja telesne težine. Pored toga, dovode do brojnih zdravstvenih problema.

Aspartam se takođe može smatrati neurotoksinom slatkog ukusa. Aminokiseline u njemu bukvalno napadaju vaše ćelije, čak i prelaze krvno-moždanu barijeru da bi napale vaše moždane ćelije, stvarajući toksičnu ćelijsku hiperstimulaciju zvanu ekscitotoksičnost. Takođe izaziva zapaljenje creva.

Sintetičke trans masti

Štetni dodaci ishrani

Sintetičke trans masti su uobičajene u hrani koja sadrži delimično hidrogenizovano biljno ulje - kolači, čips, većina proizvoda od testa koji se kupuju u prodavnici i sve vrste pržene hrane. Oni izazivaju zapaljenje, što je obeležje većine hroničnih i teških bolesti.

Sintetičke trans masti takođe ometaju enzime u telu koji se bore protiv raka. Oni izazivaju bolesti srca, sabotiraju imuni sistem. Oni takođe ometaju insulinske receptore, kao i sprečavaju oslobađanje enzima neophodnih za proizvodnju polnih hormona.

Veštačke arome

Veštačke arome su neprirodan dodatak vašem meniju. Mogu biti u kombinaciji sa stotinama dodataka. Veštačka aroma jagode, na primer, može da sadrži skoro 50 hemijskih sastojaka. Veštačka aroma koja se zove diacetil, koja se često koristi kao aroma maslaca u kokicama za mikrotalasnu pećnicu, direktno utiče na mozak i može pokretati Alchajmerovu bolest.

Mononatrijum glutamat

Glutamat

Ovaj aroma se najčešće povezuje sa kineskom hranom, ali se zapravo nalazi u bezbroj prerađene hrane, od smrznutih večera i preliva za salatu do mesa. Preopterećuje ćelije i dovodi do njihove smrti, uzrokujući disfunkciju mozga i oštećenja različitog stepena - i potencijalno čak izazivajući ili pogoršavajući kognitivno oštećenje, Alchajmerovu, Parkinsonovu, Lu Gerigovu bolest.

Veštačke boje

Veštačke boje su povezane sa brojnim zdravstvenim problemima u rasponu od raka i hiperaktivnosti, kao i reakcijama sličnim alergijama. Crvena je boja koja se najčešće koristi ubrzava pojavu tumora, a izaziva i hiperaktivnost kod dece. Dokazano je da je plava boja, koja se koristi u bombonama i pićima, povezana sa pojavom tumora na mozgu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest