U poslednje vreme na našim trpezama sve je više mesta za super namirnice - kinoa, godži beri, crni pirinač. Ako i vi spadate u domaćice, koje se još uvek plaše da uzmu pakovanje crnog pirinča sa police u supermarketu, vreme je da to uradite što pre.
Crni pirinač nije samo atraktivan zbog svoje neobične, jarke boje, već ima i fantastičan ukus orašastih plodova i daje našem organizmu neiz važnih mikroelemenata i vitamina.
Specifična boja ove vrste pirinča je rezultat prisustva antocijanina, sličnih kao što ih sadrže borovnice i grožđe.
Nema potrebe da budete ekspert u složenim procedurama kuvanja, kako biste razumeli kako se kuva crni pirinač. Crni pirinač se kuva na isti način kao i beli pirinač, sa malom razlikom, da vam treba malo više vremena za njegovu kulinarsku obradu.
Za razliku od svog belog rođaka, crni pirinač ima malo tvrđi omotač i zbog toga vam preporučujemo da ga potopite na nekoliko sati pre kuvanja u mlaku vodu.
Ako ste odlučili da kuvate crni pirinač u kombinaciji sa belim pirinčem ili drugim povrćem, treba da imate na umu, da prvo treba započeti kulinarsku obradu crnog pirinča, a nakon toga dodajte ostale namirnice.
I na poslednjem mestu - u procesu kuvanja, crni pirinačl ima osobinu da boji sve preostale namirnice i ako purpurno ljubičasta boja nije tražena boja vašeg jela, onda je bolje da crni pirinač pripremite odvojeno od drugih namirnica.
Komentari