Sir i kačkavalj spadaju u najčešće kupovane namirnice u domaćinstvu. Poslednjih desetak godina, asortiman ovih proizvoda se značajno uvećao i danas se na raspologanju kupcima nudi desetine vrsta sireva i kačkavalja.
Nezavisno od toga koja je naša omiljena vrsta, uvek se pitamo kako se čuva kačkavalj u frižideru.
Ne možemo samo da ostavimo komad kačkavalja u frižider, jer kada bude u toj zatvorenoj sredini, kačkavalj postaje jedna od najpodložnijih namirnica na uticaj plesni, buđe i bakterija.
Zbog toga i saveti naših baka kako da čuvamo kačkavalj u frižideru nisu najpogodniji i najprikladniji.
Kačkavalj, koji je bogat belančevinama i vodom, je perfektna sredina za razvoj različitih vrsta mikroorganizama i zbog toga nije najuputnije da ga samo ostavimo u tanjir i u frižider.
Mnoge domaćice koriste zavorene plastične posude u koje, zajedno sa kačkavaljem, stavljaju i malo šećera, u svrhu zadržavanja vlage, neke domaćice premazuju kačkavalj maslacem na isečenoj strani.
Mi vam ne preporučujemo ovakav način čuvanja.
Najbolji način za čuvanje kačkavalja u frižideru je da on bude dobro upakovan u providnu foliju ili u vakuum kesu i da količina koja se čuva bude manja, kako bi se pojela za jednu nedelju.
U slučaju da imate veću količinu kačkavalja, preporučujemo vam da ga nasečete na manje komade, da svaki komad upakujete u providnu foliju i da ga tako čuvate u frižideru.
Komentari