Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jedu škampi?

Kako se jedu škampi?

Kako se jedu škampi?

Sigurno se svako od nas brinuo i pitao, da li je, kada se nalazimo na javnom mestu ili u ekskluzivnom restoranu, nekulturno da kada jedemo škampe da ih rukama ljuštimo. Da li zaista ovim postupkom kršimo neke protokole i etičke norme dobrog ponašanja za stolom?

Odgovor je ne.

Kada jedemo škampe i langustine, možemo uključiti naše ruke da ih oljuštimo, to neće biti nekulturno, već naprotiv.

Razume se, to treba da radimo samo sa po dva prsta na svakoj ruci, palac i kažiprst, a ne da koristimo celu šaku i da na taj način postanemo atrakcija za okolinu i da se potpuno isprljamo.

Škampi se ljušte na sledeći, veoma lak način: prstima otkinite noge, a to će vam omogućiti da oklop sam otpadne ili da vam njegovo skidanje bude znatno lakše i uz manje otpora.

Imajte ipak na umu da se oklop skida lako, jedino ako je morski plod dobro skuvan i pripremljen. Ako pokušate da ljuštite oklop, a po njemu ostaje i malo od mesa, onda je sigurno da škampi nisu dobro pripremljeni ili nisu sveži.

Nakon ljuštenja oklopa sledi otkidanje glave i repa i postupak je završen.

Možda veoma mali broj osoba zna da je u stvari najukusniji deo morskih plodova nije meso, već su svi ukusi mora i okeana skoncentrisani u glavi.

Zbog toga, nikada nemojte zanemarivati glavu, već dobro usisajte njenu sadržinu. Možda će se nekima od vas, koji nemate iskustvo sa ovim postupkom to učiniti čudno, ali jednostavno zatvorite oči i osetite intenzivni miks aroma, a nakon toga popijte gutljaj belog vina.

Kada završite sa ljuštenjem i konzumiranjem škampa, ako ste koristili ruke za ljuštenje, one će imati miris mora. Kako bi odstranili ovaj miris, možete koristiti vodu u koju ste dodali sok od limuna ili vlažne maramice natopljene sokom od limuna.

Uvek možete da se odlučite da jedete škampe uz pomoć pribora za jelo. Ako je tako, prvo odsecite glavu i rep. Pridržavajte telo viljuškom, a nožem odstranite noge i šiljke (koje imaju neke vrste) i na kraju skinite oklop.

U šakmpima i langustinima možemo uživati ne samo kao u samostalnom obroku, već ih možemo kombinovati u mnogobrojnim jelima, čorbama, salatama, predjelima. Izuzetan prijatelj škampa je dobro ohlađeno belo vino, roze ili penušavo vino - šampanjac ili prošeko.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji