Skuša je jedna od riba koje se najviše konzumiraju. Veoma je ukusna i krije bezbroj korisnih svojstava, kao što je regulisanje nivoa šećera u krvi, učestvuje u metabolizmu masti, DNK sinteze i dr.
Pored toga, obiluje mineralnim materijama - kalijumom, fosforom, fluorom, sumporom, cinkom, hlorom, natrijumom.
Meso skuše je tvrdo i suvo. Filetiranje skuše ne predstavlja težak zadatak. Dešava se po kičmi same ribe, tako što ga blago pritiskamo odozgo i nožem sečemo po dužini kičme, da bi postojala minimalna količina ostatka.
Ribu okrećemo tako da koža bude okrenuta ka gore i veoma pažljivo pravimo isti pokret po kičmi, trudeći se da pravimo spori pokret samo u jednom smeru. Kada filetiramo ili čistimo ribu, ne treba da pravimo nagle pokrete, zato što je meso veoma krhko.
Ako imate pincetu, možete izvaditi kosti, ukoliko su neke ostale.
I jedan drugi savet, kada pržite ribu - da se sama kožica ne bi savila, bilo bi dobro da napravite male razreze po koži, otprilike jedan centimetar.
Tako je sigurnije da će filet ostati ceo, s boljim izgledom.
Komentari