bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo se peče hleb?

Koliko dugo se peče hleb?

MarianeMariane
Džedaj
1259769
Koliko dugo se peče hleb?

Mešenje i pečenje domaćeg hleba je posao, za koji teško nalazimo vreme u ubrzanoj svakodnevici. Tako tradicija mešenja i pečenja hleba postepeno umire, potisnuta od gotovog hleba na policama u prodavnici.

Dosta kuvara početnika, koji prave prve korake u kuhinje, ne mogu da nađu odgovor na sasvim obična pitanja, kao što je koliko vremena se peče hleb.

Vreme pečenja hleba, tako da se spolja dobije hrskava korica, a da se unutra dobro ispeče i ne ostane gnjecav, zavisi od mnogo faktora, ali najviše od količine testa, od rerne i od želje kuvara.

Standardno oko 1 kilogram testa se peče u prethodno ugrejanoj rerni oko 40-45 minuta. Važno je da pečenje počne na višoj temperaturi - oko 220 stepeni u trajanju od 25 minuta, da bi hleb uhvatio koricu. Nakon toga temperatura se smanjuje, i pečenje produžava na temperaturi ispod 180 stepeni.

Vreme pečenja testa treba da se koriguje u slučaju da ima više ili manje testa. Za oko pola kilograma testa hleb ne treba peći duže od 35 minuta, a testo preko 1 kilograma težine može da se peče skoro sat.

Recepte za pripremanje domaćeg hleba i druge interesantne predloge možete naći na našem sajtu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji