Koliko god da ste pažljivi sa kuvanjem mleka, ponekada se dešava da se zanesete na trenutak i da mleko "krene da vas traži". Čišćenje zagorelog mleka je jedan od najdosadnijih poslova u kuhinji, a ponekada može da bude i pravi izazov, ako je zagorelo mleko zalepljeno na dno posude u kojoj smo ga kuvali.
Domaćica će tada morati da čisti ne samo posudu i peć, koji su pokriveni zagorelim mlekom, već će morati i da dugotrajno provetrava prostoriju, kako bi odstranila miris, za koji je malo reći da je neprijatan.
Dobro je da zagorelo mleko poprskate sredstvom za čišćenje i da ga ostavite da deluje 10-15 minuta, a da nakon toga mnogo lakše očistite prljavštinu.
Najteže će vam biti da očistite zagorelo mleko sa dna posude u kojoj ste ga kuvali. Ovo može da bude lakše, ako posudu potopite u vodu u kojoj ste prethodno skuvali neoljušteni krompir. Možete probati i sa vodom u koju ste rastvorili pepeo od izgorelog drveta.
Kada je sloj zagorelog mleka na dnu posude dosta deblji, možete ga odstranti uz pomoć sode bikarbone i sirćeta. U teškim slučajevima zagorelog mleka može vam pomoći izbeljivač. Dva prsta koncetrovanog izbeljivača i sredstvo za pranje posuđa se prokuvaju na nekoliko minuta, a nakon toga će se zagorelo mleko lakše odstraniti.
Komentari