Otvaranje flaše šampanjca uopšte nije lak posao, jer to dokazuje više hiljada snimaka na internetu. Istina je, ipak, da to nije nuklearna fizika i da vam ustvari treba samo malo prakse.
Šampanjac treba da se posluži hladan, ali ne previše ohlađen. Nemojte da previše ohladite šampanjac, tako što ćete ga ostaviti na najhladnijem mestu u frižideru ili zamrzivaču.
Preporučujemo vam da, kada otvarate šampanjac, flašu prekrijete salvetom ili pamučnom krpom. To se radi zbog lakšeg držanja flaše.
Pažljivo odmotajte žicu oko čepa, a čep pažljivo držite, jer ova prokletinja može da izleti brzinom od 13 m/s. Nakon što ste odstranili žicu, držite flašu pod uglom od 45 stepeni i polako oslobađajte plutani ili plastični čep, tako što ga gurate u stranu palcem i kažiprstom.
Odstranite čep i sipajte penušavo vino svima. Jedna flaša šampanjca je potpuno dovoljna za 5-8 čaša.
Komentari