Prženi krompir (pomfrit) zauzima glavno mesto na listi naših omiljenih jela, ne samo zbog svog ukusa, već i zbog lakoće pripreme.
Mnogo iskusnih kuvara tvrdi da neverovatni ukus krompira, kao i njegova hrskavost zavise od načina na koji se krompir seče.
Evo nekoliko načina za sečenje krompira za prženje:
Krompir nasečen na kockice:
Ovaj način se najčešće koristi kod pripreme salata i čorbi i idealan je i za dinstanje krompira.
Krompir na trakice:
Ovo je najčešći način sečenja koji koriste domaćice i kuvari. Ovaj način sečenja krompira je idealan za prženje, jer se krompir prži jednako i izgleda estetski lepo.
Krompir se seče na trake i neposredno pre prženja ga treba veoma dobro oprati, kako bi se smanjio nivo skroba. Ako ste se odlučili za ovaj način pripreme, preporučuje se da krompir pržite u suncokretovom ulju, a količina ulja u posudi treba da je dovoljna da prekrije krompir. Jedna od karakteristika ovog načina pripreme je to da se krompir spušta u zagrejano ulje i na taj način se smanjuje kolilina ulja koju on upije.
Krompir nasečen na kolutove:
Ovaj metod sečenja se manje koristi. On je takođe veoma jednostavan i koristi se za sečenje krompira i za prženje i za pečenje.
Krompir se seče na kolutove, pere se i prži se u tiganju. Po vašoj želji, možete ga pržiti u više ili manje ulja, a ako izaberete manje ulja treba da pazite da okrećete kolutove, a da ih u isto vreme ne oštetite.
Savet, koji treba da zapamtite je da, kod prženja u mnogo ulja, krompir treba da se promeša tek kada uhvati koricu, a da ukupan broj mešanja krompira ne treba da bude veći od 4-5 puta. U suprotnom slučaju, krompir će omekšati i raspasti se.
Komentari