Najbolji način da u kućnim uslovima napravite gaziranu vodu je uz pomoć boce sa ugljen-dioksidom. Ovaj metod je zamena za veoma korišćenu varijantu sa sifonom i specijalnim kapsulama, punjenim ugljen-dioksidom.
Kao što je većini poznato, iza gazirane vode i svih gaziranih pića stoji upravo ugljen-dioksid.
Kako bi ceo proces prošao bez problema i uspešno, neophodno je da se zaista radi sa pažnjom, znanjem i veoma precizno.
Najvažnije je da imate čvršću plastičnu flašu, jer, ako koristite flašu sa tanjom plastikom, neće izdržati pritisak i može se desiti da pukne.
Plastične flaše od 2 litra poznatih proizvođača gaziranih pića su veoma pogodne za ovu upotrebu.
Neophodna je boca sa ugljen-dioksidom, punjena na 50 atmosfera i na kojoj postoji ventil sa reducirom.
Za gaziranje 2 litra vode vam je potrebno oko 0.5 - 0.6 atmosfera radnog pritiska. Najbolji rezultat u gaziranju vode u domaćim uslovima ovim metodom se postiže tako što se postupak punjenja ponovi 3 puta sa po 0,5 atmosfera, a nakon svakog punjenja se boca sa vodom promućka.
Gazirana voda, pripremljena ovako, mnogo je bolja od standardne vode i prisustvo mehurića u njoj je mnogo veće, od kupljene vode iz prodavnice.
Gazirana voda pripremljena na ovaj način može se koristiti i za kolače i pite.
Veoma je važno da budete pažljivi i da nikako ne potcenite snagu gasa.
Komentari