Graham brašno je tip brašna od celog zrna pšenice. Brašno je među najstarijim namirnicama koje su ljudi koristili, a dobija se mlevenjem neke vrste žitarica ili druge vrste - pšenice, ovsa, raži, kestena, leblebija i dr.
Obično se u toku procesa obrade zrna gubi značajna količina mikroelemenata. To se dešava, jer se prilikom mlevenja zrna odstranjuje spoljni omotač zrna.
Upravo iz ovog razloga, bela brašna, koja se smatraju visokokvalitetnim, u stvari su dosta siromašnija što se tiče sadržaja vitamina i minerala, dok su tamnija brašna i integralna brašna puno bogatija.
Brašna od celog zrna, integralna brašna, kako ih neko naziva ili graham brašno, proizvode se od sva tri sloja zrna. U brašnu tip 1850 (graham) ima povećanog prisustva pepela.
Sadržaj pepela je oko 1,85 procenata i to ovom brašnu daje tamniju boju. Pored toga, graham brašno sadrži i više supstanci sa kiselim karakterom, vitamine iz B grupe, minerale i enzime.
Graham nije samo bogat nutritivnim elementima i vitaminima, a čuveno Graham brašno je pogodno za pripremu najrazličitijih proizvoda od testa i kolača.
Komentari