Rikota je vrsta mladog sira, koje se vekovima proizvodi u Italiji. Ima lagano zrnastu strukturu i lagani sladak ukus. U suštini, rikota je proizvod koji nastaje od ostataka proizvodnje drugih vrsta sireva.
Rikota se priprema od surutke, koja se kuva i cedi. Rikota ima široku upotrebu u kulinarstvu. Koristi se za pripremu različitih jela - soseva, kolača, peciva i dr.
Ipak, ne svaki put se u našem frižideru može naći rikota. To nije razlog da odustanemo od pripreme, jer se rikota može uspešno zameniti.
Najlakši način je da koristimo nemasni sitni sir. Kao i rikota, sitni sir ima mekani ukus, manje masnoća i kalorija. Sitni sir može da se koristi i u receptima gde se traži korišćenje sireva sa mekšim ukusom.
Veoma uspešna zamena za rikotu može da bude i pavlaka. Ona odgovara za pripremu sosova za povrće, topinga za kolače, za pripremu torti i pečenog krompira.
Tofu sir, namirnica nastala fermentacijom sojinog mleka, može da zameni rikotu u veganskim jelima i jelima za osobe koje imaju alergije na mleko i mlečne proizvode.
Krem sir je druga dobra varijanta kao zamena za rikotu, zahvaljujući svojoj mekanoj kremastoj strukturi.
Komentari