Bonapeti.rs»Saveti»Kako da sačuvamo jaja da se ne polome tokom kuvanja?

Kako da sačuvamo jaja da se ne polome tokom kuvanja?

Dayana NikolovaDayana Nikolova
Pomoćnik kuvara
73
Kako da sačuvamo jaja da se ne polome tokom kuvanja?

Jaja spadaju u namirnice koje su prisutne u svakoj kući. Upotrebljavamo ih na različite načine - kuvana, pržena, za pohovanje... Na prvi pogled, kuvanje jaja nije složen proces, ali ćete se iznenaditi koliko stvari treba da ispoštujete da bi jaja nakon kuvanja ostala netaknuta, bez slomljene ljuske ili tragova od belanca u vodi.

Prvo, jaja treba dobro oprati. Posebno ako su jaja domaća, jer mogu da imaju tragove od blata i nečistoća. Kada ih operete, treba da ih dobro pregledate i da ustanovite da nemaju pukotine pre samog stavljanja u vodu.

Dobro je da jaja koja nameravate da kuvate ne budu potpuno sveža - od 3 do 10 dana je najbolje.

Veoma važan momenat je da jaja budu na sobnoj temperaturi, pre nego što ih stavite u vodu. Razlika u temperaturi će skoro sigurno voditi do pucanja ljuske jajeta tokom kuvanja.

Za kuvanje treba da itaberete posudu sa debelim dnom, kako bi se temepratura ravnomerno rasporedila. Poređajte jaja pažljivo i pazite da između jaja nema mnogo praznog mesta, kako se ne bi nepotrebno kretala po posudi.

Možete da sebi olakšate, tako što ćete jaja da stavite u gazu ili pamučnu krpu, koja će dodatno da omekša dodir jaja i posude.

Jaja treba da budu dobro pokrivena vodom - najmanje 2 cm iznad jaja.

Kada krenete sa kuvanjem, temperatura treba da bude dosta visoka i kada voda proključa, treba da se smanji jačina vatre.

Perfektno vreme za kuvanje jaja je 8 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji