Jaja spadaju u namirnice koje su prisutne u svakoj kući. Upotrebljavamo ih na različite načine - kuvana, pržena, za pohovanje... Na prvi pogled, kuvanje jaja nije složen proces, ali ćete se iznenaditi koliko stvari treba da ispoštujete da bi jaja nakon kuvanja ostala netaknuta, bez slomljene ljuske ili tragova od belanca u vodi.
Prvo, jaja treba dobro oprati. Posebno ako su jaja domaća, jer mogu da imaju tragove od blata i nečistoća. Kada ih operete, treba da ih dobro pregledate i da ustanovite da nemaju pukotine pre samog stavljanja u vodu.
Dobro je da jaja koja nameravate da kuvate ne budu potpuno sveža - od 3 do 10 dana je najbolje.
Veoma važan momenat je da jaja budu na sobnoj temperaturi, pre nego što ih stavite u vodu. Razlika u temperaturi će skoro sigurno voditi do pucanja ljuske jajeta tokom kuvanja.
Za kuvanje treba da itaberete posudu sa debelim dnom, kako bi se temepratura ravnomerno rasporedila. Poređajte jaja pažljivo i pazite da između jaja nema mnogo praznog mesta, kako se ne bi nepotrebno kretala po posudi.
Možete da sebi olakšate, tako što ćete jaja da stavite u gazu ili pamučnu krpu, koja će dodatno da omekša dodir jaja i posude.
Jaja treba da budu dobro pokrivena vodom - najmanje 2 cm iznad jaja.
Kada krenete sa kuvanjem, temperatura treba da bude dosta visoka i kada voda proključa, treba da se smanji jačina vatre.
Perfektno vreme za kuvanje jaja je 8 minuta.
Komentari