Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?

Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?
Fotografije: bonapeti.rs

Ljuti začini i namirnice nadražuju sluzokožu želuca i zbog toga mogu da izazovu i proliv. Ljute paprike ubrzavaju metabolizam, započinje povećana produkcija enzima, a oni izazivaju maksimalno brzo varenje hrane.

Pored toga, aktivna supstanca kapsaicin, koji sadrže ljute paprike i koji im daje pikantni ukus, nadražuje sluzokožu želuca i creva, pa to može da prouzrokuje ubrzani prolaz kroz creva ili drugim rečima proliv.

Ako i vi spadate u onu grupu ljudi koja nakon što jede ljute paprike mora da ide češće do toaleta, najbolje da ograničiti unos ne samo ljutih nego i pržene i masne hrane, jer povremene pojave kolitisa i enterokolitisa nisu za zanemarivanje.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji