Ukusne, karamelizirane i sočne breskve sa malim daškom cimeta ili burbona ili ruma pretvaraju najobičniji sladoled u najbolji desert. Predlažemo vam dva načina za pripremu karamelizovanih breskvi.
Kod prvog načina, u srednje veliku posudu stavite breskve isečene na kriške, sok od limuna (sok od 1/2 limuna), prstohvat soli i cimet. Namirnice promešajte i ostavite na stranu. Istopite maslac i šećer - 1/4 šolje braon šećera i 3-4 kašike maslaca u velikom tiganju na srednjoj temperaturi.
Dodajte smesu sa breskvama i kuvajte uz povremeno mešanje, dok se breskve ne karamelizuju - obično oko 5 minuta. Ako koristite burbon ili rum, dodajte ih u tiganj i kuvajte još 1 minut. Po želji, možete ih servirati odmah preko sladoleda.
Kod drugog načina koriste se bredkve iz konzerve. Odvojite sirup iz jedne konzerve breskvi u tiganj ili malu kaserolu i kuvajte ga 8-9 minuta, dok ne počne da se karamelizira. Onda možete da dodate breskve - tek kada sirup potamni, jer je tada karameliziran.
Polovine breskvi stavite u sirup i dodajte 50 ml neutralne pavlake. Vratite tiganj na vatru, da bi se smesa zgusnula.
Kuvanje traje 1-2 minuta. Sklonite tiganj sa vatre kada sok postane kremast, a čim se breskve ohlade, karamel će se dodatno zgusnuti.
Na kraju dodajte malo soka od limuna za ukus. Poslužite desert od karamelizovanih breskvi na sobnoj temperaturi, a još bolje, dobro ohladite ga i onda poslužite.
Komentari