Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čuva kuvani kukuruz?

Kako se čuva kuvani kukuruz?

Kako se čuva kuvani kukuruz?

Kukuruz je veoma ukusna i korisna namirnica. Treba da znate kako se čuva duže vreme, kako na ne bi falio na trpezi. Preko leta se nalazi veoma lako na pijacama. To je vreme kada se može kupiti i mladi, mlečni kukuruz. On je prepoznatljiv prema svetlo žutim zrnima i svežem lišću. Ako su listovi potamneli i žuti, znači da je kukuruz prezreo i niti je sočan, niti je mirisan.

Dobro je da pre nego što skuvate kukuruz da ga potopite na 1 sat, jer će na taj način zrna omekšati. Kukuruz se kuva zajedno sa lišćem ili bez njega. Možete i da ga presečete na pola, ukoliko je veliki. Mlečni kukuruz se kuva oko 30 minuta, a malo zreliji oko 40 minuta. Za vreme kuvanja ne dodaje se so. U vodu možete da dodate samo komad maslaca ili kocku šećera. To pomaže kukuruzu da postane sočniji.

Kada se skuva, kukuruz se ohladi i dobro ocedi. Sada dolazi red na pripremu za čuvanje kuvanog kukuruza. On može da se čuva na taj način što se celi klipovi umotaju u providnu foliju i ostave u zamrzivaču. Listovi se kasnije mogu koristiti za sarme ili za nadeve. Drugi način je da se odvoje samo zrna od klipa.

Zrna kukuruza se stave u plastičnu kesu, izbaci se vazduh iz kese i stavi se u zamrzivač. Čuvanje kukuruza u zrnima je bolji način. Na ovaj način ne zauzima mnogo mesta i praktičnije je. Ako želite da ga upotrebite u kraćem vremenskom roku, možete ga čuvati u frižideru.

Kada je svež, sirov i neoljušten, dakle sa listovima, kukuruz se može čuvati u frižideru do 2 dana, ako se stavi u najlon kesu. Ako se ostavi duže vreme, šećer u kukuruzu se pretvara u skrob i nije više dobar za upotrebu. Cele klipove prelijte hladnom vodom i blanširajte ih 8-10 minuta. Izvadite ih iz vode, prelijte ih hladnom vodom i zatim ih osušite.

Nakon toga, kukuruz možete da zamrznete. Ovako pripremljen, kukuruz može da izdrži i godinu dana. Kada vam je potreban, jednostavno ga izvadite iz zamrzivača i ako je u zrnu, možete ga dodati u čorbe, paprikaše i jednostavno ga kuvajte zajedno sa ostalim povrćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji