Kako se čuva domaći kačkavalj?

Kako se čuva domaći kačkavalj?
Fotografije: Vannq88

Kačkavalj je proizvod iz grupe tvrdih sireva. U njemu ima više masnoća, suvih materija i belančevina u poređenju sa običnim sirom. Priprema se od čistog svežeg mleka, koje se zagreva.

Ima mnogo domaćih recepata za pripremu domaćeg kačkavalja. Jedan od njih je: 5 litara kravljeg mleka (ili ovčijeg), 4 kašike soli, 1 pakovanje limontusa.

Mleko se zagreje, doda se so da se istopi i tačno pre nego što mleko proključa, sipa se limontus. Meša se neprekidno, dok smesa ne proključa i ne počne da se zgrušava. Procedi se kroz gazu, odozgo se stavi težina da se iscedi dobro.

Formira se pita, vadi se iz gaze i suši se 1-2 dana, kako bi se formirala korica. Ovaj proces se zove sirenje, jer se na isti način priprema i sir, samo se kod kačkavalja dodaje kalcijum dihlorid, za veću gustinu. Na 100 litara mleka se dodajte 15 grama.

Sazrevanje traje 40-50 dana na 12-14 stepeni u provetrenom prostoru.

Dolazi vreme da se kačkavalj skladišti i čuva. Najbolje je da se kačkavalj čuva u frižideru. Neko voli da ga umota u providnu foliju, ali morate da znate, da ako predugo ostane umotan, kačkavalj može da razvije buđ i bakterije.

Kačkavalj je namirnica od belančevina, a to je sredina koja pogoduje mikroorganizmima. Najbolje je da se naseče na manje komade i da se svaki komad umota posebno. To radite zbog vašeg komfora.

Drugi način čuvanja kačkavalja je vakumiranje. Ako imate vakum mašinu, komade kačkavalja vakumirajte i stavite u frižider. Ovaj način vam garantuje malo duži period trajnosti kačkavalja, ali nema svako taj aparate.

Upotreba kačkavalja i sira donosi vam zdravlje i dugovečnost.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji