Gluten je protein koji se normalno nalazi u ovsu, ječmu, raži i pšenici. Mnogi ljudi razvijaju intoleranciju na gluten, sa simptomima koji uključuju proliv, na koji se ne može uticati ni jednim sredstvom, razdražljivost, usporavanje metabolizma, oticanje, osećaj umora, anemija, bolesti mišića, nemogućnost koncentracije, afte i herpesi. Sve ove manifestacije bolesti zahtevaju obavezno isključenje glutena i namirnica koje ga sadrže iz ishrane čoveka.
Ako vam je dijagnostifikovana glutenska enteropatija, tada ćete se normalno pitati koja je hrana dozvoljena, a koja zabranjena. Jedna od često konzumiranih namirnica nesumnjivo je pirinač, ali da li on sadrži gluten i mogu li ga konzumirati osobe koje ne podnose ovaj protein? Odgovor je da je pirinač ne sadrži gluten i lako može ući u ishranu ljudi koji imaju intoleranciju na gluten. Prema rečima stručnjaka, sve vrste pirinča su bez sadržaja glutena.
Ovo je dobra vest jer je pirinač izuzetna namirnica koja daje osećaj sitosti i može se koristiti za pravljenje različitih recepata, a istovremeno je dobar i za zdravlje. Ostale namirnice bez glutena su kukuruz, kinoa, amarant, heljda i proso.
Voće i povrće se može konzumirati, ali dobro je izbegavati pšenicu, žitarice, zobene pahuljice, bulgur, belo brašno, skrob, testenine. Najbolje je da se o režimu ishrane konsultujete sa lekarom, jer je to veoma važno za osobe koje pate od intolerancije na gluten.
Komentari