Mnoge porodice veoma često koriste svinjsko meso i ono je počasni gost na mnogim trpezama. Jela sa svinjksim mesom se obično češće pripremaju tokom hladnijih, zimskih meseci, dok se tokom leta obično izbegavaju.
I uprkos tome što se najčešće od svinjskog mesa pripremaju svinjske šnicle u rerni ili svinjski odresci sa sosom od pečuraka, činjenica je da se od svinja može koristiti i drugo meso.
Često se dešava da svinjske kolenice nisu dovoljno cenjene kod kuvara i njihov kvalitet se ocenjuje kao treća klasa mesa. U suštini, kolenice su deo noge svinje od kolena na dole, zajedno sa mesom koje im pripada.
U kolenicama ima velike količine prirodnog želatina. Zbog toga one daju čudesnu punoću klasičnih pihtija, u koje se pored kolenica stavljaju i noge i uši.
Kada se kolenica duže vreme kuva ili dinsta, može da se pretvori i pravi kulinarski delikates. Dokaz za to su i recepti za pečenu svinjsku kolenicu sa začinima u rerni, kolenica na manastirksi način i posebno teleća kolenica u zemljanoj posudi.
Komentari