Pileći file spada u najomiljenije delove pileta za konzumiranje. I dok se neko oblizuje samo na pomisao o piletini sa jedinstvenim ukusom, koja je pripremljena od pilećih bataka, drugi više vole jela od pilećeg filea.
Pileće meso se začinjuje kao i većina drugih vrsta mesa - tradicionalno sa malo soli, bibera, alevom paprikom. Drugi začin, koji odgovara uz piletinu, je kari.
Neko voli da začini pileći file sa medom, vinom, a neko kečapom. Za osobe koje vole egzotičnije ukuse preporučujemo da začine pileći file đumbirom i pomarandžom. Ima mnogo recepata i mnogo raznovrsnih recepata za njegovu pripremu.
Pileći file je suvo meso i kako bi bilo ukusno i sočno treba da bude marinirano, ne samo začinjeno.
Postoje različite vrste marinada za pileće meso prema ukusu koji smo odabrali.
Najčešća marinada je od svežeg mleka, belog luka i začina. Količina se određuje na osnovu broja filea, a ona se začine i ostave u frižideru da odstoje ceo dan.
Druga vrsta marinade za pileći file je sa belim vinom i začinima, soja sosom i/ili sokom od limuna. Pivo, osim što ga možete popiti sa pohovanim pilećim zalogajima, možete da koristite i za spremanje marinade.
Marinirano meso treba da odstoji bar nekoliko sati u frižideru zajedno sa marinadom. Na taj način se dobija ukusan i sočni file, koje možete pripremiti kako želite - na roštilju, u tiganju, pohovonao, sve prema vašoj želji.
Komentari