U prevodu sa jezika Maja seme čie označava snagu. Nazivaju je i indijanska hrana koja beži. Ovi nazivi za male semenke uopšte nisu slučajni. Čia je među najpopularnijim super namirnicama, koje su poznate ljudima od davnina. Bele i crne semenke su dugo vremena bile osnovna hrana Maja, Inka i Acteka, kao i čitavom nizu drugih plemena u jugozapadnoj Americi.
Ova, do skoro nama nepoznata namirnica, sada može da se nađe bez problema. Ipak, većina ne zna kako se konzumira ova namirnica, koja je izuzetno bogata Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama.
U suštini, ova super namirnica nije zahtevna i možete je konzumirati na različite načine. Najbrže i najlakše možete konzumirati čiu, tako što je pospete preko hrane koju ste pripremili, nezavisno da li je reč o dinstanom svinjskom mesu, pilećoj janiji ili domaćim kolačima.
Šta više, semenke čie možete da dodate u testo za kolače i semenke na nikakav način neće promeniti ukus deserta.
Kako semenke čie imaj sposobnost da upijaju vlagu, toliko da čak 10 puta mogu povećati svoju zapreminu, posebno su zahvalne za dodavanje u supe, čorbe ili janije. Ljubitelji zdravih smutija mogu dodavati po malo čie u njih, jer semenke neće uopšte uticati na ukus i kvalitet napitka.
Komentari