Ekleri su jedan od najpoznatijih francuskih deserata, a toliko su lagani, vazdušasti i nežni, da malo osoba može da im odoli. Nakon pripreme kuvanog testa za eklere, drugi najvažniji momenat u njihovoj pripremi je njihovo pečenje. Pravilno ispečeni ekleri su pravi užitak za čulo ukusa.
Kada ste špricem oblikovali eklere u plehu, na papiru za pečenje, možete ih premazati jajetom, umućenim sa malo vode, kako bi bili sjajniji.
Obavezan uslov za dobro pečene eklere je da ih stavite u prethodno zagrejanu rernu - na 200 stepeni i kada ih jednom stavite unutra, da nikako ne otvarate vrata rerne. U suprotnom će ekleri pasti i nećete dobiti željeni rezultat. Ekleri se peku oko 30 minuta i nakon toga su spremni za punjenje kremom po izboru.
Razume se, sve zavisi od vaše rerne i njenih osobina, ali je ovo standardna temperatura. Što su ekleri veći, to je više vremena potrebno za njihovo pečenje. Ako vaša rerna ima ventilator i on je uključen, vreme pečenja se može smanjiti za nekoliko minuta - za 3-4 minuta. Gotovi ekleri treba da imaju prijatnu zlatno-braon boju.
Pogledajte i nekoliko neodoljivih recepata za eklere: Ekleri sa mlečnim kremom, Minijaturni ekleri i Ekleri a la Rudolf.
Komentari