Smatra se da su patlidžan u Evropu doneli Arapi. Ovo neobično povrće brzo pronalazi svoje mesto na našim trpezama, posebno u Mediteranskim kuhinjama i zemljama.
Patlidžan je omiljen kod mnogih, ne samo zbog svog specifičnog ukusa, već i zbog sadržaja kalorija, koji ga čini nezamenjljivim delom mnogih dijeta, samom tim i Mediteranske dijete.
Kod kupovine vam savetujemo da birate samo gladak patlidžan sa zategnutom korom i sa svežim drškama i da budu čvrsti na dodir. Ovi patlidžani mogu da se čuvaju u frižideru 4-5 dana u pregradi za povrće.
Ako ipak imate dosta patlidžana i ne nameravate da ih sve pripremite, preporučujemo vam da ih zamrznete. Patlidžane možete da zamrznete sirove, nasečene na komade, blanširane ili ispržene.
Najbolje je zamrzavanje blanširanog patlidžana u vreloj vodi na nekoliko minuta i da ih nakon toga zamrznete šok terapijom. Na isti način se zamrzavaju i prženi patlidžani.
Kada je patlidžan nasečen i direktno zamrznut, treba da ga odledite u hladnoj slanoj vodi, kako bi se iz njega oslobodio gorki sok. Interesantni recepti sa patlidžanom, među kojima je i naš omiljeni Islim kebap, nalaze se na našoj stranici.
Komentari