Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čisti i pere spanać?

Kako se čisti i pere spanać?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Kako se čisti i pere spanać?

Spanać je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka. Spada u lisnato i cvetasto povrće i jedna je od najomiljenih vrsta povrća. Siromašan kalorijama, kada se obere, ne može da stoji mnogo. Koriste se listovi i često i drške. Čišćenje spanaća se uglavnom sastoji od odstranjivanja uvenulog lišća i primesa. Odstranjuju se koreni i posebno se obradjuju.

Pranje spanaća treba da se obavi neposredno pre termičke obrade, jer ako se opere i stavi u frižider, on će započeti da žuti i da se uvija - osušiće se i postaće neupotrebljiv.

Takođe je nemoguće da ga sačuvate, ako mu odsečete korenje i donje delove drški - veoma brzo će se osušiti.

Zbog toga potopite spanać u hladnu vodu, tako da ga voda potpuno prekrije oko pola sata - na taj način će prljavština i pesak otići na dno, a vi onda operite spanać pod tekućom vodom.

Nakon pranja spanaća isecite ga na komadiće, sitno ili krupno, u zavisnosti od namene. Jela sa spanaćem ne treba ponovo zagrevati za jelo.

Najbolje je da spanać čuvate na starinski način - obmotajte ga mokrim novinama ili papirom u mnogo slojeva, a nakon toga sve zamotajte u celofan. I ponovo - kada ga izvadite iz ovog pakovanja, treba da ga pripremite odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji