Spanać je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka. Spada u lisnato i cvetasto povrće i jedna je od najomiljenih vrsta povrća. Siromašan kalorijama, kada se obere, ne može da stoji mnogo. Koriste se listovi i često i drške. Čišćenje spanaća se uglavnom sastoji od odstranjivanja uvenulog lišća i primesa. Odstranjuju se koreni i posebno se obradjuju.
Pranje spanaća treba da se obavi neposredno pre termičke obrade, jer ako se opere i stavi u frižider, on će započeti da žuti i da se uvija - osušiće se i postaće neupotrebljiv.
Takođe je nemoguće da ga sačuvate, ako mu odsečete korenje i donje delove drški - veoma brzo će se osušiti.
Zbog toga potopite spanać u hladnu vodu, tako da ga voda potpuno prekrije oko pola sata - na taj način će prljavština i pesak otići na dno, a vi onda operite spanać pod tekućom vodom.
Nakon pranja spanaća isecite ga na komadiće, sitno ili krupno, u zavisnosti od namene. Jela sa spanaćem ne treba ponovo zagrevati za jelo.
Najbolje je da spanać čuvate na starinski način - obmotajte ga mokrim novinama ili papirom u mnogo slojeva, a nakon toga sve zamotajte u celofan. I ponovo - kada ga izvadite iz ovog pakovanja, treba da ga pripremite odmah.
Ako imate spanać pri ruci, ne zaboravite da probate neke od naših recepata za spanać sa pirinčem, jagnjetinu sa spanaćem ili ukusnu i hranljivu supu od spanaća.
Komentari