Blanširanje povrća je lak i često sretan proces kod obrade povrća za vreme njihovog kuvanja. Samo blanširanje dolazi iz Francuske i u bukvalnom prevodu znači prelivanje vrelom vodom.
Radi se pretežno da bi se odstranili svi neprijatni mirisi koje ima neko povrće ili prosto da se skine kora gornjeg sloja nekog povrća, na primer paradajza.
Koliko god da stvari izgledaju lako, treba da znate da čak i prilikom blanširanja paradajza, domaćice treba da znaju neke osnovne stvari, da bi se povrće dobro blanširalo.
Ne treba svo povrće da se potapa u vrelu vodu, dovoljno je da se neko samo prelije.
Šargarepa se blanšira nabolje kada se prehodno iseče na kockice ili trakice. Vreme prirpeme je između 2 i 4 minuta, potopljena u vrelu vodu, a ukoliko imate bejbi šargarepu ili tanju, vreme blanširanja je oko 7 minuta u vreloj vodi.
Nakon toga ćete dobiti idealno blanširanu šargarepu, koju možete koristiti u receptima za svoju trpezu.
Komentari