Sarme od kupusa, od listova vinove loze ili sarme od zelja - ovo veličanstveno jelo je toliko ukusno i voljeno da slobodno možemo da napišemo Odu sarmama. Šalu na stranu, one su nezamenljivi deo naše kuhinje, gde se može naći desetine recepata za sarme.
Sarme mogu biti sa posnim ili sa nadevom od mesa, mogu biti od listova vinove loze, kupusa, čak od spanaća i zelja. Sarme su neodoljivo jelo, koje svako treba da proba bar jednom u životu.
Nezavisno da li pripremate sarme od listova kupusa ili od listova vinove loze, način savijanja sarme je analogan. Pre nego što savijete sarme, treba da pripremite listove.
Listovi od svežeg kupusa se blanširaju u posoljenoj vodi, nakon toga se izlupaju pažljivo drvenim čekićem. Listovi kiselog kupusa se skuvaju na kratko u posoljenoj ili zakiseljenoj vodi i ponovo se izlupaju drvenim čekićem.
Sveži listovi vinove loze, kao i listovi zelja, loboda, cvekle, zelene salate se prelivaju vrelom posoljenom vodom.
Savijaju se lako. Stavite malo od smese u osnovu lista sa naopake strane, uvijte jednom, nakon toga prikupite dve strane i uvijte ponovo. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke i poređajte u posudu sa otvorenim krajem na dole.
Recepti za Sarme od kupusa i sarme od listova vinove loze možete naći na našem sastu. Mi se lično za Badnje veče oslanjamo na klasični recept za posne sarme sa kiselim kupusom.
Komentari