Bonapeti.rs»Saveti»Da li pogača sa sodom treba da narasta?

Da li pogača sa sodom treba da narasta?

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
6185
Da li pogača sa sodom treba da narasta?

Miris sveže ispečene pogače sa sodom u kući je miris topline i prijatnosti domaće trepeze.

Svaka domaćica ima svoj oproban recept za pogaču sa sodom i svoje male tajne pripreme ovog ukusnog hleba, kojim će iznenaditi i ugostiti porodicu ili svoje prijatelje i goste.

Za razliku od pogače sa kvascem, pogača sa sodom se priprema brzo i nema potrebe da testo narasta.

Kada umesite presnu pogaču i rasprostrete je u tepsiju, možete da je ostavite da odmori nekoliko minuta (20-30), ali ako nemate vremena, možete je odmah staviti u rernu.

Kako god da je pripremite, ne očekujte čuda. Pogača sa sodom će narasti lagano, ali nikako neće dobiti razmere pogače sa kvascem koja je narasla.

Evo i našeg recepta za uspešnu pogaču sa sodom, koja će vam uvek uspeti:

kiselo mleko - 1 šolja

soda bikarbona - 1 kašičica

jaja - 1 komad

ulje - 2 kašike

so - 1 kašičica

brašno - oko 500-600 g

Sodu stavite u kiselo mleko, dodajte i ostale namirnice (osim brašna) i sve dobro promešajte. Nakon toga stavite prethodno prosejano brašno.

Umesite mekano testo koje se ne lepi i stavite ga u pleh ili tepsiju, koje ste pokrili papirom za pečenje. Oblikujte pogaču, izbušite je viljuškom i stavite je u hladnu rernu.

Rernu uključite na 180 stepeni i pecite pogaču oko 25-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji