Miris sveže ispečene pogače sa sodom u kući je miris topline i prijatnosti domaće trepeze.
Svaka domaćica ima svoj oproban recept za pogaču sa sodom i svoje male tajne pripreme ovog ukusnog hleba, kojim će iznenaditi i ugostiti porodicu ili svoje prijatelje i goste.
Za razliku od pogače sa kvascem, pogača sa sodom se priprema brzo i nema potrebe da testo narasta.
Kada umesite presnu pogaču i rasprostrete je u tepsiju, možete da je ostavite da odmori nekoliko minuta (20-30), ali ako nemate vremena, možete je odmah staviti u rernu.
Kako god da je pripremite, ne očekujte čuda. Pogača sa sodom će narasti lagano, ali nikako neće dobiti razmere pogače sa kvascem koja je narasla.
Evo i našeg recepta za uspešnu pogaču sa sodom, koja će vam uvek uspeti:
kiselo mleko - 1 šolja
soda bikarbona - 1 kašičica
jaja - 1 komad
ulje - 2 kašike
so - 1 kašičica
brašno - oko 500-600 g
Sodu stavite u kiselo mleko, dodajte i ostale namirnice (osim brašna) i sve dobro promešajte. Nakon toga stavite prethodno prosejano brašno.
Umesite mekano testo koje se ne lepi i stavite ga u pleh ili tepsiju, koje ste pokrili papirom za pečenje. Oblikujte pogaču, izbušite je viljuškom i stavite je u hladnu rernu.
Rernu uključite na 180 stepeni i pecite pogaču oko 25-30 minuta.
Komentari