Miris tek pečene pogače sa sodom ne može se uporediti ni sa jednom drugom aromom. Priprema presne pogače je obavezna u svakom domu tokom praznika Badnje veče, a priprema se i tokom ostalih dana.
Ima mnogo različitih recepata za pogaču sa sodom i različitih načina njene pripreme. Ona nije teška za pripremu, čak i kuvari početnici to mogu da urade, a ne treba ni mnogo sastojaka.
Moglo bi se reći da je pravilno pečenje pogače najveći izazov tokom njene pripreme. Kod dobro obavljenog posla, pogača treba da bude sa hrskavom koricom i da je mekana u sredini.
Prema pravilu, proizvodi od testa i neke pogače se peku u zagrejanoj rerni na oko 160-170 stepeni na srednjoj visini u rerni.
Vreme pečenja treba da bude oko 30-40 minuta, ne manje. Proveravajte stanje pogače na svakih 15 minuta. Ako vidite da pogača sa sodom počinje da gori na gornjoj strani, prebacite preko nje aluminijumsku foliju ili papir za pečenje, kako bi se ravnomerno ispekla.
Nemojte da uključujete ventilator, jer rizikujete da vaša pogača sa sodom bude previše suva.
Gotova pogača sa sodom ima zlatnu boju. Treba da je izvadite iz rerne i da je poprskate sa malo hladne vode, pa da je pokrijete kuhinjskom krpom, kako bi odmorila.
Na ovaj način će pogača sa sodom da upije malo vode i korica će lagano omekšati.
Prijatno!
Komentari