Svaki put kada odlučimo da napravimo kolač ili tortu za specijalne prilike, postavlja se pitanje kako da napravimo krem od jaja da bude gladak i bez grudvica - mekan kao onaj u poslastičarnici.
Odgovor je veoma prost - uzimamo posudu i u njoj mutimo dobro mikserom ili žicom šećer, brašno ili skrob (zavisi šta smo odlučili da koristimo) sa malo svežeg mleka - treba da dobijemo glatku kašu.
Preostalo mleko ugrevamo, čim provri skidamo sa vatre i u njega, uz neprestano mešanje dodajemo smesu od jaja.
Vraćamo na vatru i mešamo dok se ne zgusne i dok se ne stvore prvi mehurići - oni su pokazatelj da je domaći krem kuvan.
Evo i jednog recepta za ukusan krem, po kojem će krem uvek biti gladak i bez grudvica.
1 jaje
3 supene kašike šećera
3 supene kašike brašna
700 ml svežeg mleka
Za raskoš ponekad stavljam maslac, umućenu pavlaku/belanca ili čokoladu.
Da se ne hvata korica dok se hladi, pokrivamo folijom, zalepimo po površini da nema kontakt sa vazduhom.
Probajte i dobićete veoma gladak i ukusan domaći krem.
Komentari