Kako se čisti koren đumbira?

Kako se čisti koren đumbira?

Đumbir je višegodišnja zeljasta biljka (Zingiber officinale), čiji se rizom, iliti još razgranato korenje, vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj, indijskoj i arapskoj medicini.

Osim kao lekovito sredstvo, on je korišćen i kao dodatak ishrani i kao začin.

Potiče iz Južne Kine, prvi podaci o njegovoj eksploataciji datiraju još od pre 4400 godina. Interesantna činjenica jeste da je i đumbir iz iste porodice kao i kurkuma i kardamon.

Ovaj koristan koren je nešto više od začina, on je zapanjujuće koristan za ljudski organizam i zato zaslužuje našu pažnju.

Pored toga što na specifičan način začinjava brojna jela i napitke, svojim unikatnim, jakim i karakterističnim ukusom i ljutoćom, đumbir nam pomaže da se borimo sa brojnim bolestima i tegobama, među kojima su artritis, prehlade, bolovi u mišićima i grlu, visok krvni pritisak i holesterol, prekomerna kilaža, tegobe u želucu i migrena. Ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Koren đumbira se lako može pronaći u mrežama prodavnica, ali bez problema može da se kultiviše i u domaćim uslovima u saksiji.

Ako želite da ga nakupujete, birajte rizome koji su svežeg oblika, koji su krhki i lomljivi. Izbegavajte one sa naboranom i uvenulom koricom.

Iako u nekim receptima nije problem da se đumbir koristi sa kožicom, bolja varijanta je da se ta kožica ukloni.

Čišćenje đumbira najjednostavnije se vrši kašikom ili ne mnogo oštrim nožem ili specijalnim nožem za guljenje, tako što se prosto struže.

Cilj je da se ne uklone delovi dragocenog korena, iz tog razloga ne treba da se guli kao voće ili povrće. Ako je kožica uporna na mestima i ne pada, onda treba da potopite koren u vodu i tako će omekšati i kožica će postati laka za skidanje.

Očišćeni koren đumbira možete da isečete na krugove, trakice ili možete da ga izrendate.

Kada je krupno isečen, nakon termičke obrade se uklanja, s obzirom da je već pustio svoje arome i ulja.

U slučaju da je sitno izrendan u određenom jelu, marinadi ili sosu, on se sliva s njim i bogati ga svojim unikatnim ukusom i ljutinom.

Za perfektno rendanje korena i sprečavanje toga da ostanu cele njegove vlasi, on se okreće i vrti u procesu rendanja.

Najpogodniji uređaj za taj cilj jeste tzv. Oroshigane - azijsko fino rende koje ima posudicu u koju se skuplja sok, koji se odvaja prilikom rendanja - na taj način se ne gubi niti jedan delić ovog dragocenog korena.

Za informaciju, ovaj uređaj se koristi i za obradu korena vasabija i kurkume.

Đumbir - kako suvi (u prahu), tako i sveži, ima beskonačan broj primena. Dodaje se u:

- smutije, čajeve i odvarke, obloge, voćne sokove.

- marinade i vinegrete

- soseve i supe

- u ribu, mesa i povrće

- biskvite i razne poslastice

- mariniran je savršeno društvo sušiju;

- konfitiran u šećernom sirupu se koristi kao meke i tvrđe ljute bombone.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji