Čokolada za modeliranje je hranljivi proizvod i predstavlja jedan od osnovnih konditorskih proizvoda. Pravi se uglavnom od fermentiranih, ispečenih i samlevenih zrna kakaa.
Čokolada za modeliranje se sastoji od zrna kakaa i kakao maslaca, ali se dodaje i šećer u prahu, od čije količine zavisi količina čokolade. Što više dodate šećera u prahu, to će biti niži kvalitet čokolade.
Kao svetski standard za dodavanje šećera u čokolada se uzima da je maksimalna količina šećera u prahu koji se dodaje ne treba da bude u većem odnosu od 50/50.
Krajnji rezultat mešanja kakaa i šećera je gusta čokoladna pasta, koja je pogodna za modeliranje, kao i bojenje jestivim i poslastičarskim bojama.
Zapravi, pravljenje čokolade za modeliranje u domaćim uslovima je neverovatno prosto, jednostavno i brzo. Sve što vam je potrebno da biste pripremili ovaj konditorski proizvod su kockice čokolade i kukuruzni sirup. Za 100 grama čokolade će vam biti potrebne 2 kašičice kukuruznog sirupa kojeg možete nabaviti u većim lancima supermarketa.
Prvi korak je da istopite čokoladu. Za taj ciljnajuspešniji i siguran način je pomoću vodene pare. Izlomite čokoladu na male kocke i lagano ih istopite na vodenoj pari.
Nakon toga u posebnu posudu sipajte kukuruzni sirup i u njega dodajte 2 ili 3 supene kašike istopljene čokolade.
Dobro promešajte i dobijenu smesu dodajte u ostalu količinu čokolade. Mešajte lagano dok smesa u potpunosti ne postane homogena, nakon čega je ostavite na jednu noć da prestoji u frižideru.
Nakon potpunog hlađenja se dobija raskošna čokolada za modeliranje.
Komentari