Kako da čuvamo bosiljak?

Kako da čuvamo bosiljak?
Fotografije: bonapeti.rs

Bosiljak se smatra jednom od najrasprostranjenijih lekovitih biljki na svetu. Ova aromatična biljka, koju još nazivaju i kraljevski začin, je odličan izvor vitamina K i veoma je dobar izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina A. Uz to, dobar je izvor dijetalnih vlakana, mangana, magnezijuma, vitamina C i kalijuma.

Bez svežeg bosiljka ne možemo da zamislimo ukusnu picu Margaritu, sos pesto ili aromatično jagnjeće meso sa bosiljkom.

Evo zašto se mnoge domaćice nalaze pred izazovom da sačuvaju svež bosiljka za duže vreme. I za taj cilj one pribegavaju raznim cakama.

Bosiljak čuva svoj kvalitet otprilike 4 dana, ukoliko se čuva u čaši vode. Možete ga staviti u čistu kesu, iz koje maksimalno morate izbaciti vazduh, i da ga zamrznete u zamrzivaču.

Druga varijanta pomoću koje ćete se radovati mirisu svežeg bosiljka tokom cele godine jeste da ga sitno iseckate i da ga čuvate u tegli sa maslinovim uljem. Samo jedna kašičica aromatične smese, namazana na prepržemu krišku ili komad sira će vas naterati da ponovo osetite leto.

Bosiljak, natopljen u maslinovom ulju može da se čuva i u hladnom obliku u zamrzivaču, i od njega uzimate samo koliko vam je potrebno za jedan obrok.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji