Špargle se smatraju luksuznom vrstom namirnica, ali sve češće nalaze mesto i na našoj trpezi.
Špargle su višegodišnje biljke. Za njihovu postojbinu se smatraju zemlje Sredozemlja, a tokom početka prošlog veka gajene su čak i kod nas.
Danas se špargle gaje u zemljama sa umerenom i suptropskom klimom.
Postoji na stotine različitih vrsta špargli. Najzastupljenije su zelene špargle. One su i najbogatije aktivnim supstancama. Špargle sadrže velike količine vitamina C.
Pored toga, špargle imaju pozitivno dejstvo na san, apetit i raspoloženje.
Kod izbora špargli treba da obratite pažnju da budu glatke, tvrde, sa zatvorenim pupoljcima i da imaju sjaj.
Špargle su povrće koje ima kratak rok trajanja.
Čišćenje špargli
Ako su špargle mlade, jedino što treba da urasite je da odsečete donje delove stabla. Režete ih tako da sve špargle budu jednake.
Kod starijih biljaka treba pažljivo i polako da oljuštite stabla. To možete da uradite ljuštilicom, a idete od vrha prema osnovi stabla.
Komentari