Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo maslinovo ulje sa ukusom belog luka?

Kako da napravimo maslinovo ulje sa ukusom belog luka?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1651
Kako da napravimo maslinovo ulje sa ukusom belog luka?

Aromatično maslinovo ulje sa ukusom i mirisom belog luka je izuzetna dopuna za sve vrste svežih salata ili pečenog mesa. Lepota ovog maslinovog ulja sa belim lukom je to da se priprema veoma jednostavno u kućnim uslovima.

Da biste pripremili maslinovo ulje sa ukusom belog luka, potrebno vam je kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje, beli luk i malo strpljenja.

Očistite pažljivo čenove belog luka i odstranite sva oštećenja i eventualno delove koji su počeli da se kvare, a nakon toga ih presecite na pola po dužini. Čenove belog luka stavite u prethodno sterilisanu staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem zagrejanim na 180 stepeni.

Nemojte da koristite plastični levak za sipanje maslinovog ulja, jer će to da promeni ukus maslinovog ulja sa belim lukom.

Ovako pripremljeni začin čuvajte na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru, najmanje 1 nedelju do 10 dana.

Preporučuje se da nakon ovog perioda procedite maslinovo ulje kroz nekoliko slojeva gaze, kako bi odstranili čenove belog luka. Kada to uradite, maslinovo ulje obavezno čuvajte u frižideru.

Ako volite jak i bogat ukus belog luka u salatama, onda možete da pripremite maslinovo ulje i na drugi način.

Otvorite bocu maslinovog ulja, koje i ne mora da bude hladno presovano. Izlije malo ulja da napravite mesta za 10-12 čenova belog luka, koji, ako želite, možete da presečete na pola. Ostavite maslinovo ulje na tamnom mestu desetak dana, kako bi upilo aromu belog luka.

Kod ovog načina se beli luk ne vadi iz maslinovog ulja, pa vremenom ukus ulja postaje sve intenzivniji. Po želji, s vremena na vreme, možete da bocu dopunjujete maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji