Svaka domaćica ima svoj provereni recept za domaće pripremljene kolače. Testo za kolače se može pripremiti brzo i lako. U zavisnosti od toga kakvo je testo, domaći kolači mogu biti medeni, ako je testo zamešeno sa medom. Može biti sa maslacem, ako se prirpemaju kolači sa maslacem ili obično testo za kolače iz šprica.
Kolači se pripremaju od zamešenog testa, možemo oblikovati špricem, možemo razvući koru i kalupima iseći razne figure i najlakši način - da oblikujemo loptice.
Evo kako se priprema testo za najčešće pripremljene kolače sa maslacem. Oni su ukusni i tope se u ustima.
Sastojci su: mekani maslac 240 g, brašno 200 g, prstohvat soli, prirodni skrob 50 g, šećer u prahu 3 supene kašike, vanila 1 komad i još šećera u prahu za posiapnje.
Od ove doze testa za kolače ćete dobiti oko 30-35 ukusnih kolača.
U posudi umutite mekani maslac mikserom na niskoj brzini. Dodajte šećer u prahu i mutite dok ne dobijete homogenu smeus. Dodajte vanilu ili koru citrusa.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prirodni skrob i prstohvat soli. Ovu smesu postepeno dodajte u smesu sa maslacem, treba da dobijete testo sa maslacem. Sipajte na radnu površinu, posutu brašnom i rukama brzo mesite glatko testo koje se ne lepi. Uvijamo testo u streč foliju i ostavljamo u frižideru da se stegne najmanje 30 minuta.
Dva pleha obložimo papirom za pečenje. Izvadimo testo, kidamo loptice veličine oraha i poređamo u pleh. Po želji u sredinu možemo staviti parče ratluka ili orah.
Pečemo kolače u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10-12 minuta da postanu beli. Vadimo i ostavljamo da se ohlade. Obilno popsipamo šećerom u prahu. Ovo testo se dugo može čuvati.
Kolači mogu stajati u zatvotenoj posudi oko 3 nedelje, zato su odlični za Božićne praznike ili druge povode.
Komentari