Bonapeti.rs»Saveti»Korisni saveti prilikom pripreme ribe

Korisni saveti prilikom pripreme ribe

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Korisni saveti prilikom pripreme ribe

Riba zauzima posebno mesto, kao važna i hranljiva namirnica za ljudski organizam.

Vrednost ribe kao hranljivog sastojka se određuje večikom količinom belančevina, u kojima se nalaze esencijalne aminokiseline i od ribljih masti koje su izvore energije i sadrže vitamine A i D.

Riblje meso je bogato vitaminima B1, B2, B13 i P.

Vitamin A blagotvorno deluje za jačanje sluzokože i disajnih organa, protiv prehlada i bolesti organa za varenje, protiv upalnih procesa itd.

Vitamin D jača zube, kosti, a vitamin B12 stimuliše stvaranje krvnih zrnaca, koji određuju ribu kao korisnu hranu kod anemije.

Evo i nekih važnih i korisnih kod pripreme ribe:

- Pržena riba je posebno ukusna, kada se prethodno potopi u sveže mleko, a nakon toga u brašno i onda se prži u ugrejanom ulju.

- Da ne bi prskalo prilikom prženja ribe, poklopite tiganj.

- Da se riba ne bi kidala prilikom prženja, treba da stoji posoljena 15-20 minuta da upiju so.

- Da bi se odstranio jak miris kada se riba prži, u ulje stavite jedan krompir, oljušten i isečen na kriške.

- Da bi se odstranio jak miris ribe sa vaših ruku, nakon što očistite ribu, obilno je natrljajte solju ili sirćetom i nakon toga operite mlakom vodom.

- Neprijatan miris sa noža, nakon što isečete ribu sa njim, odstranite tako što ćete ga natrljati solju.

- Mašinica sa mlevenjem mesa sa kojom se melje riba za riblje ćuftice ili riblje šnicle, dobro operite toplom slanom vodom, operite čistom vodom, dleove osušite potpuno i omda sastavite i stavite na suvo mesto.

- Neprijatan miris ribe koji se oseća na posušu, skida se potpuno nakon što se opere sirćetom, sokom odl imuna ili toplom slanom vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji