Riba zauzima posebno mesto, kao važna i hranljiva namirnica za ljudski organizam.
Vrednost ribe kao hranljivog sastojka se određuje večikom količinom belančevina, u kojima se nalaze esencijalne aminokiseline i od ribljih masti koje su izvore energije i sadrže vitamine A i D.
Riblje meso je bogato vitaminima B1, B2, B13 i P.
Vitamin A blagotvorno deluje za jačanje sluzokože i disajnih organa, protiv prehlada i bolesti organa za varenje, protiv upalnih procesa itd.
Vitamin D jača zube, kosti, a vitamin B12 stimuliše stvaranje krvnih zrnaca, koji određuju ribu kao korisnu hranu kod anemije.
Evo i nekih važnih i korisnih kod pripreme ribe:
- Pržena riba je posebno ukusna, kada se prethodno potopi u sveže mleko, a nakon toga u brašno i onda se prži u ugrejanom ulju.
- Da ne bi prskalo prilikom prženja ribe, poklopite tiganj.
- Da se riba ne bi kidala prilikom prženja, treba da stoji posoljena 15-20 minuta da upiju so.
- Da bi se odstranio jak miris kada se riba prži, u ulje stavite jedan krompir, oljušten i isečen na kriške.
- Da bi se odstranio jak miris ribe sa vaših ruku, nakon što očistite ribu, obilno je natrljajte solju ili sirćetom i nakon toga operite mlakom vodom.
- Neprijatan miris sa noža, nakon što isečete ribu sa njim, odstranite tako što ćete ga natrljati solju.
- Mašinica sa mlevenjem mesa sa kojom se melje riba za riblje ćuftice ili riblje šnicle, dobro operite toplom slanom vodom, operite čistom vodom, dleove osušite potpuno i omda sastavite i stavite na suvo mesto.
- Neprijatan miris ribe koji se oseća na posušu, skida se potpuno nakon što se opere sirćetom, sokom odl imuna ili toplom slanom vodom.
Komentari