Kelj je predivno povrće koje ima neprevaziđene zdrave koristi i boga, zasićen ukus. Odlično menja spanać u vašem meniju.
U njemu se nalazi redak i cenjen vitamin K, koji učestvuje u izgradnji četiri, od ukupno 13 esencijalnih aminokiselina u ljudskom organizmu.
Osim toga povrće kelj je bogat vitaminom A, C, kalcijumom i flavonoidima. Sadržaj vitamina A je mnogo viši od dnevne potrebe organizma ljudi. Kelj je koristan za oči, krv, za zdravlje kostiju.
Za čuvanje kelja je mnogo važno da se ne kuva, zato što se toplotnom obradom gubi veliki deo korisnih sasjtojaka koji se nalaze u njemu.
Interesantna činjenica o kelju je, što se duše čuva, ukus je gorči.
Pre nego što počnete sa čuvanjem kelja, dobro ga operite hladnom vodom.
Van frižidera se kelj može čuvati do dva dana. U frižideru je najbolje da se čuva do pet dana.
Ako iz nekog razloga dobije uvenuo izgled, potopite ga u ledenu vodu na nekoliko minuta i on će se dobro osvežiti.
Komentari