Pirinač je drevna žitarica. Neki narodi čak veruju da je on sveta stvar. Prvo su ga konzumirali narodi Vijetnama i Tajlanda pre više od devet hiljada godina.
U Bugarskoj je uzgoj pirinča počeo u 14. veku, kada je početak uzgoja zabeležen i u Makedoniji i južnim delovima našeg poluostrva.
Danas je pirinač rasprostranjen širom sveta i najtraženija je žitarica. Pirinač se obično uzgaja kao jednogodišnja biljka.
Pirinač se koristi za pripremu glavnih jela, priloga, pića i deserata. Pirinač je veoma koristan. Sadrži fosfor, kalijum, vitamin B, vlakna i ugljene hidrate.
On je idealna hrana za ljude koji vežbaju i drže dijetu.
Kako čuvati pirinač? Pogledajte više u sledećim redovima:
Pirinač ima sposobnost upijanja mirisa. Zbog toga se pirinač ne sme čuvati pored proizvoda koji imaju jak miris.
Skladištenje pirinča treba da bude u kutiji ili kesi. Treba da je čvrsto zatvoren u kutiji ili u dobro uvezanoj kesi.
Zatim ga treba čuvati u suvim, hladnim i provetrenim prostorijama.
Ako se pirinač skuva, može se čuvati u zatvorenoj ambalaži do nedelju dana u frižideru.
Nakon što znate kako da čuvate pirinač, možemo vam preporučiti da pripremite neke od naših omiljenih recepata za pirinač, poput punjenih paprika, iznutrica, jagnjetinu sa pirinčem, pečurke sa pirinčem, pirinač sa paradajzom, posni pirinač ili mleko sa pirinčem. Šta god da izaberete uvek je ukusno!
Komentari